RSS icon Email icon Bullet (black)
  • MCM Remuddle: Alton East Elementary School

    Posted on January 25th, 2012 Toby Weiss 3 comments

    Alton East Elementary School
    1035 Washington Avenue, Alton IL

    There’s much to admire about this 1955 school building in Alton. I love how the series of saw tooth entry doors are echoed in the picture window to the left.  And the tri-colored tile work of the columns creates a pattern that feels both jaunty and whimsical.  I even love how they have retained the early 1970s-era trash containers, which creates a tableau of the school evolving over the decades.

    It requires a certain administrative appreciation of the vintage architectural merits of a building to keep it  so perfectly intact and in tip-top maintenance.  I was happy to learn of the modern mechanical updates East Elementary was to receive as part of the Alton School District’s campaign to upgrade their schools, because it meant they would continue to use this fine building, rather than build something new and abandon this.

    But I hadn’t completely thought through just exactly what would happen with modern mechanical updates. And it appears that whomever was in charge of replacement windows hadn’t really thought through the comprehensive design of the building. Turns out, those in charge simply went with the lowest bid for all renovations, and when it comes to fenestration, they’re getting what they paid for.

    As the school building unwinds to the east of the grand front entrance, it introduces a rectangular grid of aluminum-frame windows abutting a block of brown marble tile, which is all the better to showcase the prerequisite mid-1950s stainless steel Helvetica letters. And the architects purposely chose a different window for this portion of the building than from the showcase sawteeth at the other end. Steel, brick and marble – it was all about creating motion and drama.

    But not anymore. Today, they have committed to the same style of vinyl replacement window across the entire front facade.  I can kind of hear the new “designer” rationalizing….”The brown vinyl will blend nicely with the brick, and coordinate with the marble, making it look more contemporary, don’t you think?”

    Before versus…

    …after. Well, technically, this is during.

    Here’s the secondary front entrance of East Elementary (and note there’s another of those retro trash containers!). Visualize what those silver doors will look like surrounded by large, chunky swatches of brown vinyl. Or maybe they will be kind and simply replace the doors, as well. I’d rather they have consistency than jarring inconsistency.

    We head down a driveway to the back of the school, which magically grows into two stories of glass block and brick. My father, Richard Weiss, was a union glazier, and he installed the glass on this building in 1955. He told me that from the day after the school opened, those glass block walls might as well have been screens for all the hot and cold breezes they let pass through.  He said mid-century buildings like this were beautiful, but certainly never energy efficient. They didn’t have to be, because energy was cheap back then, plus central air was right around the corner.

    After decades of students and teachers being uncomfortable for large chunks of the school year, they then hit the 21st century energy inflation crises, which is adding pauperism to misery. So there is no begrudging them wanting to be comfortable and use energy more efficiently. But why do the replacement windows have to be so god awful ugly? They don’t even work on this elevation!

    It’s important to point out that a replacement window is only as good as its installation. The best quality window will fail if installed wrong, while a low-quality window can perform like a champ if installed correctly. It’s obvious that these windows are low-quality. Here’s hoping with all my heart that they’ve spent a little more money on properly installing them so they actually do get the energy efficiency they rightly deserve.

    Before: beautiful to the eye of the beholder standing outside (and I bet it looked beautiful inside when the sun beamed through all that glass block), but not always a pleasure to the folks stuck inside on a bitterly cold and windy day in January.

    Afterwards: the inhabitants will be comfortable and safe for roughly $1,000,000. Which is a fraction of what they’d have spent to build a brand new school. So I truly applaud their efforts at improving the school for everyone who uses it, and for continuing to use a perfectly good building.

    I am fully aware that my whining about the murdered aesthetics misses the point of the greater good. But I do feel it’s important to document and acknowledge how handsome this building once was, and say a fond farewell.  And I want to take this chance to point out that something as seemingly trivial as choice of replacement windows can radically diminish the appearance of any type of building, so please choose carefully if you’re ever in this position.

  • Update on the Alton Mid-Century Bank

    Posted on January 1st, 2012 Toby Weiss 3 comments

    Here is the story of the gorgeous Alton Savings & Loan with photos of it in it’s (relatively) untouched state.

    And here is the story that caused a pang of anxiety in the summer of 2011.

    And above is what’s going on as of this winter of 2011-2012.

    It is actually very good news that a Swiss company that manufactures and markets leading-edge ophthalmic diagnostic and surgical products is turning this building into its American headquarters. It is also good news that the Alton City Council thought it such a good idea to re-utilize this building that it gave the company a $300,000 TIF. But it was this part of the St. Louis Post-Dispatch story that caused many of us to blanche:

    “We looked at others (buildings),” Braida said. “We looked all around the area. It’s beautiful. It needed someone to have a vision to update it and make it more appealing.”

    Architect Dan Hurford of Hurford Architects Inc. in Glen Carbon described the building as “quite contemporary even 50 years later.” He said it is in excellent condition structurally and mechanically. Renovation plans call for adding windows to a side of the building that does not have any. Morrissey Construction Co. will be the general contractor. Braida said the work is expected to be completed later this year.

    Technically, this side of the building does have windows – drive-up teller windows, to be precise. But they have punched new holes in the wall, and have neatly stacked up the undamaged black glazed brick (yes, I did take one. Sorry. Not sorry.). Do they plan to remove the teller windows and re-use the original brick? Or are they also having matching brick made?  Let’s cross our fingers until circulation cuts off that they will be sensitive to the original wall when filling in the lines around the renovations.

    The new owners stated they love the building, so I’m hopeful they won’t cause too much damage to the original fabric. I peaked in all the windows and saw that original light and door fixtures in the front and back stairwells remain. And the construction crew has been extra careful about taping off doorways so construction debris doesn’t infest other areas. If they planned on wiping away all the original fabric in those areas, they wouldn’t be taking such care right now. So it appears they are carefully planning this in stages.

    And here they are adding a huge picture window and/or door to the back side. Yes, it’s galling to see this being done. But I’m leaning on two positive angle:

    #1. This particular part of the building is so massive and so dramatic, that adding one tiny rectangle color block to the bottom left is kind of like making an abstract painting. They picked an appealing spot to do this in, rather than carve it up willy nilly.

    #2. Someone who really likes this building is spending over $1 million to keep it in use. So a little remuddling cannot dampen the true victory here.

  • Bad Mansard in Washington, MO

    Posted on August 21st, 2011 Toby Weiss 4 comments

    Tooling through a perfectly pleasant mid-century ranch neighborhood in Washington, MO, when a cul-de-sac popped up, anchored by this bad mansard.

    Now, these homeowners have made this house as pleasant as possible, every detail is crisp, clean and well-thought out. But there’s no overlooking that everything is upstaged by that roof.

    Seems some neighbors a few doors down with the exact same model were feeling overwhelmed by that roof, and found a solution:

    Covered In Vinyl worked for Susan Cowsill, but for this house?  Yeah, not so much.

  • Barely There: St. Louis Hills Office Center Update

    Posted on May 23rd, 2011 Toby Weiss 27 comments

    6500 Chippewa
    South St. Louis, MO

    In July 2010, I was hopeful and optimistic about the construction that had started on the St. Louis Hills Office Center. Read the report here.  Shy of a year later, it’s not a rebirth but a high-profile remuddle.

    The new bits on the back of the building are blandly modern, all EFIS and glass grid, nothing to be excited about in either direction. But when the iconic green letters  and green metal panels (seen above) disappeared from the building, it was time to find out if they were coming back (maybe they took them down for a cleaning?) and what is intended to occupy the building when it’s done?

    I contacted the owner of the building, Dan Stevens, who had given us a tour of the building in 2007. He made it clear that he is no longer involved in the development of the building, and because they have destroyed all the vintage architecture of the building, does not approve of what has been done to it.

    The St. Louis Hills Office Center has been owned by the Stevens family since 1974, and was put under Dan’s primary care.  But in the last couple of years, more of the family has become legally and actively involved in the redevelopment, which creates group decisions with majority group votes. Dan does have experience with renovating old buildings (see the Ozark Theater in Webster Groves), but with this building, he says all of his input was outvoted.  He divorced himself from the project and is deeply distressed that it has become “a huge, architecturally meaningless white elephant.”

    Dan does not know what the intended use is for the completed building that’s gone way over budget. 16th Ward alderwoman Donna Barringer said the plan is to rent each floor to a company when the building is completed.

    With the back wing of the building long gone, there is now a generous surface parking lot to take care of future tenants. Keep this in mind as we walk down Chippewa to see the rest of the buildings they also own on this block.

    For several years now, this handsome deco brick building has been the only occupied property on the block. Even as they’ve been renovating the buildings around it, the comic store was still holding down the fort in the best looking building of the bunch.

    And now it is gone, sacrificed for a surface parking lot. This is a complete tragedy and a complete waste when you view all the parking that will be available behind the office building. I realize it’s impossible to have on-street parking in front of this retail strip, which is why all these buildings have long had parking in the back, which seemed to work out for several decades.  Will they be granted a curb-cut off Chippewa for this new lot? Or will patrons still have to access the alley to use it? Either answer still makes the loss of this building a deep shame.

    The interior of the Office Center has been completely gutted for the new development, and the fabulous front stairwell has been exposed to the elements for several weeks now, which is disturbing. Does that mean it’s going too? Dan Stevens is taking this all so hard that I couldn’t bear to ask him.

    He did say that he rescued the medical medallion that used to hang above the side door when he learned it was slated to be scrapped for its aluminum value.  Learning that, chances are real good that the vintage green lettering is now landfill (and thank you to a friend for checking the dumpsters the day he discovered them missing from the building). And I’ve got a sinking feeling in my gut about the stairwell.

    It is desirable to re-use a building, rather than demolish it, always. But having spent several years watching this building whittle away to a shadow of its former glory, I have to ask: Would it have been emotionally easier and developmentally cheaper to just demolish it? At least that would have been like yanking the bandage off real fast to get it over with. Instead, it has become an excruciatingly slow peel-off that takes the scab with it.

    I feel bad for the building because from day one, it’s had nothing but trouble over being what it wanted to be. From neighbors in the 1950s forcing it to be redesigned, to owners in the 2010s erasing the last of its grace, the St. Louis Hills Office Center was a mid-century modern swan long gliding across the wrong lake.

    See the building before demolition and remuddle

    See photos from the start of demolition in 2007

    See the 2007 tour of the building

  • Crestwood Remuddle: Creston Center

    Posted on December 30th, 2008 Toby Weiss 5 comments

    Creston Center, Watson & Grant Intersection
    Crestwood, MO
    The Creston Center, Before. It was a simple and spare 2-level shopping plaza built in 1961. Note the snappy vertical sign to the left, in the auto-centric spirit of this stretch of Route 66. To its right is another 3-sided sign that spun around so 3 major tenants could have equal billing. And a tiny out-building sat close to the corner, making the most of every square foot of land.

    The Creston Center, After. The ginchy Creston sign topples, as does the out building, and the remodel is a hot mess.

    Now, I’m not saying the original was an important piece of design worth preserving intact. It was very appropriate and utilitarian retail design for the time, and the cantilevered balcony that created covered parking for the lower level is a nice mid-century modern touch. Its simplicity kept it under the radar in the 21st century, but in a bid to jazz up the place and get a full tenant load, the owners paid for a remodel that is just… a steaming hot mess.

    In December 2002, when the above photo was taken, the place was about 65% rented. Today, the place is now about 50% rented, so remodeling to make it more attractive to tenants didn’t really play out as intended.

    And “more attractive” is obviously in the eye of the beholder. Minimal lines and a flat roof are anathema to current day retailers; they want more “there” there to catch the eye of modern shoppers.

    So they put bulky caps on the slender metal poles and went to town on the roof. They gave that roof a height and heft and flash which creates the feeling that the cantilevered balcony is just going to collpase under all that rigamorale.

    Why the mixture of shingle mansard and pup-tent standing seam metal? I would have loved to hear the “designers” rationale for this absurd combination, especially because the addition of standing-seam boosted the budget for no good reason. Did they claim that this over-scaled mish-mash would create a dynamic energy so crucial for luring shoppers? Or that the mansards would indicate the prime locations in the building? Or was the rationale as mundane as the metal would ease the cost of re-shingling in the future?

    Whatever the case may have been, the Creston Center was an overlooked and unassuming retail center that became a 3-ring circus of hubris and bad taste. I cringe every time I pass it and feel bad that their remuddle became a huge waste of money and intentions.